dimecres, 1 de febrer del 2012

Te


El meteorològic, lo temps.  Te'n fots del guiri que ve a despullar-se al primer raig de sol a les nostres poblacions costaneres, et semblen tan valentes les dones sense mitges, i tan exagerats quan van en xancletes i tu ja calces mitjons.  Ara que ja hi porto un temps, he de dir que el temps IMPORTA.  Que ens fa d'una manera especial a tots i a tot arreu, a cada raconet del globus.

I aquí, parlar-ne, és esport nacional.  Tots hem sentit mil vegades que els innuit esquimals, tenen tantes maneres d'anomenar el blanc de la neu.  Aquí dalt, et pots mullar de moltes maneres diferents, també, i totes tenen nom :)  Ara, si surt el sol i estem a 10 graus, no pateixis que les terrasses s'ompliran de gent i els parcs de nens jugant!

Per sort, sóc calorosa com mon pare.  No al·lèrgica al sol, però no li tinc aquesta passió que sempre he vist als meus amics i sobretot a les meves amigues.  "No patíssiu pel temps si veniu aquí", és el que li dic a tothom.  No és Escandinàvia, carai!  Miro i remiro les pàgines del temps i al tanto que tenim només uns minuts de diferència d'hores de sol.  No estem en la foscor.  Però no veiem tant el sol.  Fa núvol tot sovint i també hi plou, i toca el voraviu.   Sobretot perquè et mous amb bicicleta...però ai!  Que existeix una pàgina que ens salva el cul a més d'un!  Aquí la planificació de l'holandès: www.buienradar.nl i d'altres pàgines amb previsions meteorològiques que tenen aquesta aplicació radar que et permet veure amb intervals de 5 minuts on plou, quina quantitat i amb previsió de fins a dues hores!  No hi ha excusa per no arribar a temps a lloc, i sec! (si tens sort)  Són uns cracks de la previsió meteorològica i ara entenc perquè em preguntàven els clients holandesos si teníem radar a la pàgina del Meteocat...quatre anys de recepcionista en càmpings de costa pensant que s'havien begut l'enteniment!!  Si no hi ha qui l'entengui aquell radar!! (tret de pagesos i d'altres savis, és clar) 

Amb la bona fe del positivisme holandès diré que a més de núvol, també fot unes ventades que em recorden a l'Empordà, així que s'ho escombren tot i deixen un cel blavet i preparat perquè torni a lluir el sol.  I que quan sembla que el dia hagi d'estar molt enteranyinat, duc unes ulleres de sol a la bossa per a cridar el bon temps.  Així, així ens tornem.

Previsió meteorològica d'un dia d'agost.  La xifra número 8 del costat indica la weercijfer.  És una escala del 1 al 10 per a qualificar la meteorologia.  1 és molt dolent i 10 és molt bo.  Aquesta xifra VA A MISSA.
He d'admetre que hem passat un estiu collonut, jo diria recordar que amb una mitjana de 20 graus, airet i molt de sol!  Perfecte per garantir-me la supervivència al mes d'agost en que normalment no existeixo!  Encara estic morena sense haver pres gens el sol!  Això si, platges com les nostres no n'he trobat.

A la cara B de tot això hi existeix aquell fenòmen anomenat winterdepressie, que ara entenc perfectament.  No es tracta d'una depressió d'hivern pròpiament.  Com cada any les estacions van passant, però és que arriba la tardor de cop i amb ella molta foscor.  Impregnada de l'optimisme holandès diré que la tardor als Països Baixos també porta un contrast de colors preciós.  Però és clar, així en sec tens deu graus menys i estas una setmana sense veure el sol...i t'entristeixes.  Quan els amics pengen fotos de les coses que els passen, tú només hi veus XANCLETES.  I quan vas a veure els pares a Reus, si surt el sol desapareixes i t'hi plantes com un lluert. 
Fent el lluert amb cinc segons de sol.  Foto feta per la mama a Reus.
No és tan dramàtic com ho pinten si véns del Pirineu o de la Plana de Lleida, per exemple.  I a més canvia cada dos per tres!  La meva amiga Vanessa, duu més temps que jo aquí.  Ella em va fer conèixer la dita que diu que si no t'agrada el temps als Països Baixos...que t'esperis cinc minuts :) --> http://bit.ly/W83CzQ

I, fent cas d'aquesta dita i si planegeu venir als Països Baixos de visita us diré que no deixeu de fer coses perquè plogui.  És probable que si teniu mala lluna, acabeu fent NO-RES.  Allá donde fueres...

1 comentari:

Pots fer ús d'aquesta alfabetització que et caracteritza, o dibuixa un penis. Passarà pel meu sedàs, a vere què t'havies pensat...